Имаме ли сила за празници? Ама честно...

Автор: Милена Иванова ,

Oshadhi етерични масла и психично здраве

В последните 18 месеца често говоря по телефона с клиенти – всеки със своя проблем, търсещ съвет, съпричастност, решение. В началото всеки разговор е за различен проблем, от един момент нататък обаче, статистиката влиза в ход – и започват да изникват групи от проблеми. С много лична тъга отбелязвам растящата купчина от разговори с клиенти, за които проблемите се свързват с психичното здраве – тревожност, панически атаки, тъга, униние, депресия и всички други нюанси на състояния свързани с човешката психиката.

Статистиката на глобално ниво е плашеща - ръстът на хора с депресия по цял свят расте главоломно от началото на пандемията. Според последни данни от ОИСР, в Мексико например, дялът от възрастното население страдащо от депресия нараства от 3 процента преди пандемията до 28 процента през 2020 г., в Швеция дялът на стадащи от депресия нараства до 30 процента с началото на пандемията. Картината е смущаваща за абсолютно всички краища на света и засяга всички групи от населението – вкл. подрастващите и младежите (вижте графиката).

Infographic: The Enormous Mental Health Impact of Covid-19 | Statista You will find more infographics at Statista

 

Разбира се, когато става въпрос за клинични състояния е задължително да потърсим помощ от специалист. В ежедневието можем да си помогнем много за по-леките състояния и сами – предпологам няма да се изненадате да чуете от мен, че ароматерапията има своето място за подвигане на духа и етеричните масла имат доказани терапевтични свойства за работа с много от емоционалните състояния, от които страда човечеството в ежедневието си –вдишването на масла, чрез инхалатор, или дифузер, както и масажите могат да бъдат от голяма помощ. В следващите редове разказвам как и с какво можем да повлияем.

Емоцията е енергия, движеща се през нашето тяло

Думата "емоция" може да се преведе като "енергия в движение". Тази емоционална енергия всъщност работи с по-висока скорост от мисълта. На мислите и изображенията са необходими няколко секунди или минути, за да извикат спомен, докато ароматът може да го направи за милисекунди. Забравените спомени и потиснатите емоции могат да предизвикат хаос в живота ни и често са основната причина за отключването на депресия, тревожност и страхове. Етеричните масла могат да ни помогнат да преодолеем и да се освободим от тези емоции, там където се съхраняват те в единството „тяло-ум“.

Счита се, че обонянието е 10 000 пъти по-точно от другите ни сетива. Веднъж регистриран, ароматът достига до мозъка по-бързо, отколкото изображение или звук. Нашето обоняние се свързва директно с емоционални състояния и поведение, често съхранявани от детствотото. Това е единственото от петте физически сетива, пряко свързано с лимбичния дял на мозъка, в който имат своето физическо изражение тревожността, депресията, страхът, гневът и радостта. Тъй като лимбичната система е пряко свързана с онези части на мозъка, които контролират сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, нивата на стрес и хормоналния баланс, етеричните масла могат да имат съществени физиологични и психологически ефекти.

При вдишването на етерично масло молекулите на аромата пътуват нагоре през носа, където се регистрират от нервите на обонятелните мембрани в носната лигавица. Ароматните молекули стимулират тази изградена от нервни клетки лигавица и задействат електрически импулси, които се прехвърлят към обонятелната луковица в мозъка. От обонятелната луковица тези импулси достигат до лимбичната система, често наричана нашия център за емоционален контрол.

Синергичните ефекти от помирисването на етерично масло влияят върху вибрационната енергия на нашите клетки и по този начин ни помагат да се лекуваме на всички нива - физическо, емоционално и духовно. Обонянието и светът на ароматите ни свързват с най-дълбоката част от нас, която винаги резонира с усещанията за доволство и радост.

Цитрусите са шампиони, когато става въпрос за работа с емоционалното тяло

Всички етерични масла са резултат от специалното взаимодействие на растенията със Светлината и са израз на присъщата магия на Майката Природа да създават „слънчеви батерии“ за живот. „Биохимията на светлината“ играе основна роля в групата на цитрусовите плодове, където етеричните масла се съхраняват главно във външната сфера - кората на плодовете, които са пряко докоснати от светлината на Слънцето. Именно и за това, те имат способността да върнат усмивката на лицата ни дори и в най-мрачните и сиви дни. Слънчевата природа на цитрусовите етерични масла със сигурност е една от причините хората в северните страни да се чувстват толкова привлечени от ароматерапията, особено през дългите зимни месеци.

Ето и най-ефективните цитрусови масла за емоционално здраве:

Oshadhi етерично масло от нероли

Бергамот (Citrus bergamia): искри от радост срещу зимната депресия

Един от най-мощните антидепресанти в ароматерапията, действа освежаващо, охлаждащо, повдигащо, отпускащо. Едно-единствено вдишване на това масло ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Бергамотът има най-високата фоточуствителност сред цитрусовите масла и не трябва в никакъв случай да се използва на кожата 12 часа преди излагане на слънце!

Етерично масло от Нероли (Citrus aurantium var. аmara)

Етеричното масло от нероли подкрепя и стабилизира менталното състояние, помага при умственото изтощение и депресия. Подобрява настроението, идеален спасител в стресова ситуация - дори една капка е достатъчна за голямо присъствие. Нероли успокоява бързо при внезапно възникнали, силно разстройващи емоции; подхранва сърцето и му помага да се върне обратно към здравословно желание за живот. Приложението му е много удачно в моменти на ситуационна тревожност и депресия, тъй като отпуска нервите и вдъхновява. Нероли е едно от маслата силно свързващи ни с духовната ни страна и може да спомогне за духовно осъзнаване и разбиране.

Мандарина (червена), био (Citrus reticulata): любимият аромат на децата

Силно успокояващ и разведряващ аромат, етеричното масло извлечено от корите на мандарини повдига настроението и придава слънчево излъчване. Може да помогне да намерите радост и оптимизъм, да ви накара да почувствате топлина и сигурност. Мандарината има относително ниска фоточуствителност, но въпреки това препоръчваме внимателна употреба.

Етерично масло от Портокал (сладък) (Citrus sinensis)

Ярка енергия и позитивност за тези, които се борят със ситуационна депресия или песимизъм. Етеричното масло извлечено от корите на сладкия портокал действа силно успокояващо и разведряващо, повдига настроението и придава слънчево излъчване, насърчава добрия и спокоен сън. Децата обичат аромата на етеричното масло от портокали, което го прави особено подходящо за употреба и в дифузер, ако искате да добавите весела нотка към деня на вашето дете, както и във вашата собствена стая. То може да осигури смелост на онези, които са преуморени или пък не умеят да молят другите за помощ. Повдига настроението, насърчава спокойствие, вдъхва оптимизъм и увереност.

Петигрен (c.a. Bigarade), био (Citrus aurantium amara)

Ефирeн и цветeн, ароматът на петигрена успокоява и повдига духа когато сме потиснати, релаксира и отпуска, дезодорира ефективно, популярна съставка в натуралните парфюми и одеколоните, а химичните съставки обясняват приложението на петигрена като антисептик. Цитрусово и чувствено, етеричното масло от петигрен (Bigarade) преплита в аромата познатото с екзотичното.

А ако всички цитруси са ви любими и не може да изберете между тях, ето и нашето предложение за сингергия от цитруси.

Синергия етерични масла: О! Цитруси

Освежава, развеселява, успокоява, детоксикира. Пречиства, регулира, преповдига. Едно-единствено вдишване на тази синергия ще ви накара да „подскачате във въздуха“ от радост. Топла и свежа комбинация от цитруси за добро настроение, позитивни мисли и усмивки. Цитрусите напомнят за аромата на лятото, повдигнат духа и бързо разсейват буреносните облаци. Насърчават спокойствие, оптимизъм и увереност. О! Цитруси подобрява концентрацията, спомага да останете центрирани в момент на стрес, успокоява ума в подготовка за спокоен сън.

Съдържа: Портокал, мандарина, бергамот, лимон

Важно е да знаем!

Цитрусовите етерични масла се извличат чрез процес на студено пресоване и могат да предизвикат фоточувствителност до по-голяма или по-малка степен, която се проявява като зачервяване, хиперпигментация или обрив, в зависимост от степента на реакция. Затова напомняме, че не трябва в никакъв случай да се използват на кожата 12 часа преди излагане на слънце!

С какво се комбинират добре цитрусовите масла

Цитрусовите етерични масла са едни от най-летливите, което практически означава, че ароматът им ще се изпари най-бързо и също означава, че поради бърза оксидация, срокът им на годност след отваряне е кратък и трябва да се използват до една година. Проблемът с летливостта им се преодолява, чрез комбинацията им в синергия с други етерични масла, които имат по-базови и ноти и по-траен аромат. Ето няколко удачни избора на етерични масла, които имат добри свойства за психиката:

Босилек (Ocimum Basilicum L.)

Неврорегулиращата и ободряваща енергия на босилека го превръща в предпочитано масло за подобряване на връзката ум-тяло, за повдигане на духа и насърчаване на интуицията. Поради способността си да ободрява и намалява стреса, той се използва за укрепване нервната система и е добър избор в случай на психическo натоварване и тревожност.

Безсмъртниче (Helichrysum italicum)

Маслото от безсмъртниче често се използва срещу депресия, летаргия, нервно изтощение и разстройства, причинени от стрес. На психологическо ниво безсмъртничето стимулира дясната страна на мозъка, като така спомага за развитието на интуицията и креативността и допринася за релаксиращата и лечебна динамика на дълбоко вкоренен емоционален стрес като гняв и негодувание. То е прекрасно и за употреба от хора, страдащи от посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Пало Санто (Bursera graveolens)

На емоционално ниво етеричното масло от Пало Санто помага срещу депресията и страха като влива усещането за доверие в дълбоко скритите в съзнанието травми. На психо-духовно ниво Пало Санто подпомага работата на фините енергии при медитация и повдига настроението на практикуващия.

Пачули (Pogostemon cablin)

Маслото от пачули въздейства добре на хора, страдащи от безсъние и депресия. Помага за преодоляване на чувството на тъга, загуба или разочарование, повишава настроението и облекчава натрупаното напрежение. Чрез стимулиране на отделянето на хормони на удоволствието като серотонин и допамин, чувствата на тревожност, гняв и тъга просто изчезват. Самото вдишване на маслото от пачули ни помага да заземим ума си. С топлия си характер това масло съживява сърцето, зарежда с енергия и поражда желанието да бъдем „тук” и да се наслаждаваме на света по-балансирано.

Равинтсара (Cinnamomum camphora cineoliferum)

Равинтсара има забележителната способност да тонизира и в същото време да отпуска нервната система на човека. Особено полезно масло в случаи на лека депресия, тревожност или нервна умора; неспокойство, безсъние и емоционално прегаряне. Маслото от равинтсара може да изчисти болезнените емоции от сърцето и да освободи травми, които могат да възпрепятстват свободния поток на енергия в дишането. То помага да се освободи напрежението и предизвиква положителни чувства на надежда и радост. Чрез раздвижване на блокираните енергии, равинтсара стимулира ума за положително справяне с парализиращите емоции.

Oshadhi синергия етерични масла Освободи стреса

Сложна тема, която все още често бива замитана под килима

Психичното здраве е не по-малко важно от физическото здраве, а в много случаи психичните разстройства повличат след себе си и множество физически проблеми. За съжаление темата като цяло продължава да бъде замитана под килима от голяма част от обществото, като нещо срамно, за което не се говори. Поне в този смисъл ме радва, когато се обадят клиенти, които търсят помощ за справяне с по-леките проблеми на психиката от ежедневието. Пандемията значително влоши статистиката на страдащите хора с психически разстройства, а ефектите ще се усещат години напред.

Усмихвайте се често, за да сте здрави, а когато се налага, моля, потърсете помощ! За да са светли празниците ни!

* В текста са използвани и референции от книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi.

Ето и нашата селекция от аромати за повече усмивки

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.