Какво са етеричните масла

От древни времена лечебните растения са били считани за носители на интелигентност, която има способността да трансформира с помощта на слънчевата светлина: идея съвсем на мястото си, стига само да се замислим за процеса на фотосинтеза, който в крайна сметка води до образуването на етеричните масла. Етеричните масла са високо енергийни субстанции със свойства, които могат да въздействат благоприятно и подпомагат човешкия организъм.

Етеричните масла могат да бъдат определени като „изключителният продукт от извличането на ароматните вещества от растителен източник”. Често, обаче, терминът „етерично масло” се използва само за маслата, добити чрез парна дестилация или студено пресованите цитрусови масла.

Характеристики на етеричните масла:

  • Етеричните масла са 100% екстракти от растенията.
  • Имат интензивно ухание и вкус, дори и при силно разреждане.
  • Те са прозрачни, безцветни или леко оцветени течности, с различна плътност и вискозитет.
  • Повечето етерични масла имат плътност < 1, т.е. по-малка от плътността на водата, затова изплуват върху водна повърхност и не се разтварят в нея.
  • Разтварят се в растителни или животински мазнини. Етеричните масла се разтварят в мляко, сметана и в базови масла (напр. бадемово масло), а също така и в мед, восък, жълтък, алкохол, оцет, лимонов сок, сол и други органични разтворители.
  • Самите те разтварят добре различни смоли, восъци, парафини, гума и др. Ето защо не бива да се съхраняват в пластмасови съдове, а в тъмни стъклени шишета.
  • Етеричните масла са силно летливи. Те се окисляват под въздействието на светлина и кислород и изискват специални условия на съхранение.
  • Всички етерични масла са лесно възпламеними!
  • Имат широк спектър на биологична активност. В тях се съдържа голямо количество биологично активни вещества.
  • Основното им свойство е, че проникват в кожата, защото са мастноразтворими и като част от природния свят имат фина структурата, която нашата кожа „разпознава“ и пропуска. Синтетично добитите масла имат по-големи молекули, които не могат да проникнат в кожата (за щастие);
  • Съставът на етеричните масла се променя значително в зависимост от условията на отглеждане на растенията, регионът в който са отглеждани и т.н. Затова е твърде възможно етеричните масла от един и същи вид да имат различен нюанс на аромата (хемотип).

Внимание! Етерични масла от: ябълков цвят, зелена ябълка, люляк, фрезия, лотос, момина сълза, череша, теменужка, диня, праскова, кайсия, манго, банан, киви, ягоди не съществуват. Те са свързани с ензими в растението, които биха се оксидирали от въздуха. Тези аромати, предлагани на пазара са само синтетично получени!