Магичните 7 – афродизиаците в ароматерапията. Наздраве за любовта!

Автор: Милена Иванова ,

Афродизиаците на етеричните масла

Афродизиак: дума, която предизвиква заговорническа усмивка. Името дължим на древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита, с която се свързва произхода на думата, а теориите и догадките за същността и свойствата на афродизиаците са много. От векове хората използват различни храни, билки, аромати и дори лекарства като средство за повишаване на либидото. Според науката, афродизиаците са по-скоро част от културата, историята и фолклора на човечеството, отколкото медицински доказано явление. Съществуват обаче определени хранителни вещества, витамини и минерали, както и аромати, които неуспоримо повишават тонуса, подобряват кръвообращението и ускоряват метаболизма. Това оказва пряко влияние върху настроението и желанието за живот, като нивата на стрес намаляват, а хормонът на щастието (допамин) се увеличава. Така, чрез активиране и отделяне на хормони, мозъкът ни подава сигнал към тялото и указва, че това, което изпитваме, е удоволствие и наслада.

20 секунди!

Когато миналата година мъжът ми, който има особено силен нос, загуби вкус и обоняние, без да изпитва каквито и да било други симптоми, оплаквания или страдания, след три дни той съвсем сериозно заключи, че е депресиран, защото без силата на носа си усещаше абсолютно всичко по един различен (и очевидно за него незадоволителен) начин. Радостта от живота я нямаше. Човешкото обоняние, разпознаването и усета за аромати и миризми са свързани с лимбичната система на мозъка, която отговаря за чувствата, сексуалното поведение и емоции. А знаете ли, че ароматите достигат до нашия мозък и започват да му въздействат само за 20 секунди? Впечатляващо, но факт. Това обяснява и защо етеричните масла се оказват едни от силните и бързо действащи афродизиаци. Така че, да не губим повече време, а да видим кои са.

Харесвате ли цветните аромати? А трябва!

С едно единствено изключение, най-ефективните етерични масла, на които се преписват свойства, свързани с подобряване на либидото и сексуалността са извлечени от цветя, а ароматите са цветни, нежни, но същевременно силни и по-скоро сладки.

Други общи характеристики на тези масла са:

  • Всички* те са скъпи (но любовта всъщност е безценна, нали така?);
  • Всички* те се извличат от деликатни цветя и изискват особена грижа, за да се постигне добро качество на крайния продукт, а някои от тях са толкова деликатни, че парната дестилация не е вариант за извличането им, поради което се налага екстракция с помощта на разтворители (крайният продукт от този процес технически се нарича абсолю, а не етерично масло);
  • Това са етерични масла с голямо присъствие! Сентенцията „по-малкото е повече“ е напълно в сила за всички тези масла – ароматите са много силни и само капка или две са достатъчни, за да внесат чувственост във всяка комбинация, а с повече рискът е да се претоварят сетивата;
  • Всички те отпускат, създават чувственост и еуфоричност.

* с изкл. на едно!

Кои са те ли? Ето го и списъка на магичните 7!

(1) Етерично масло (абсолю) от жасмин (Jasminum sambac и Jasminum Grandiflorum);

(2) Етерично масло от иланг-иланг (Cananga odorata);

(3) Етерично масло от нероли (Citrus aurantium amara);

(4) Етерично масло от роза (Rosa damascena);

(5) Етерично масло от мускатова салвия (Salvia sclarea);

(6) Етерично масло от тубероза (Polianthes tuberosa); и

(7) Етерично масло от пачули (Pogostemon cablin) (изключението, което потвърждава правилото).

В източните медицински учения, ароматите на цветя се асоциират директно със сърцето (или системата на сърцето), както във физическия, така и в духовния му аспект. Цветните аромати помагат да се отвори сърцето, да се повдигне духа, да прегърнем и заобичаме отново първо себе си, за да може да дарим и другите около нас с любов.

И така, днес ще ви представя моите три любими аромата сред афродизиаците, а при първа възможност, ще се радвам да чуем и кои са вашите!

Oshadhi абсолю египетски жасмин

Едроцветен жасмин (египетски) (Jasminum grandiflorum)

Чувственият и опияняващ аромат на маслото** от жасмин отваря сърцето, действа повдигащо, стимулира еуфория и повдига либидото. Освен, че е един от много добре известните афродизиаци в ароматерапията, жасминът е прекрасно противодействие за справяне с трудни емоции, както и за подкрепа в забързаното ежедневие. Вдъхновява, повдига самочувствието и творческите сили.

**Технически правилно е да кажем, че това е абсолю (а не етерично масло), извлечен чрез процес на екстракция с приложение на разтворител. Цветовете на жасмина са толкова деликатни, че дестилацията им на пара би унищожило суровия материал, което би направило извличането на масло по този начин невъзможно.

Практични приложения:

Добавете 2-3 капки абсолю от жасмин към рол-он (10 мл.) с базово масло от бадем или жожоба. Приложен на пулсните точки, има способността да стимулира желанието ни за романтичност, както и да подобри собствената ни способност да се обичаме.

Oshadhi етерично масло иланг-иланг екстра

Иланг-иланг, екстра (Cananga odorata)

„Жасминът на Индийския океан“, етеричното масло от иланг-иналг се радва на голяма популярност от десетилетия. Според някои, ароматът му дори превъзхожда този на жасмина със своята цветна наситеност. Във всеки случай, общото и за двата аромата е, че провокират преповдигнатост и еуфория. Отваря сърцето, предоставя подкрепа при психическо и емоционално неспокойствие, причинени от внезапен стрес или шок, освобождава натрупано с години напрежение в мускулите, Маслото е известно със свойствата си да опиянява и релаксира, както и да успокои ума, сърцето и тялото. Екзотичният аромат допринася за възвръщането на желанието за живот.

Съвет: ако искате да омекотите силната цветна нотка (например при терапии за мъже, които много често не харесват силните флорални аромати) може да комбинирате с портокал, петитгрен, бергамот или сандалово дърво.

Oshadhi етерично масло

Нероли (Citrus aurantium var. amara)

Нероли подхранва сърцето и му помага да се върне обратно към здравословно желание за живот; успокоява бързо при внезапно възникнали, силно разстройващи емоции. Нероли е едно от маслата силно свързващи ни с духовната ни страна и може да спомогне за духовно осъзнаване и разбиране. Това масло има способността да балансира цялата ни система, в същото време има силно подхранващ и подмладяващ ефект. Подобрява настроението, отпуска нервите, идеален спасител в стресова ситуация. Подкрепя и стабилизира менталното състояние, помага при умственото изтощение и депресия.

А когато комбинираме цитруси и най-известните афродизиаци сред етеричните масла, резултатът е Любовна магия. Един прекрасен и лесен начин да опитате синергията на всички гореизброени афродизиаци ++ в едно!

Съдържа: Бергамот (без фурокумарини); портокал сладък; лимон жълт; иланг-иланг*; мимоза абсолю 66% (в неорганичен алкохол); давана; атласки кедър; тагетес*; салвия; роза (цвят) абсолю; индийски жасмин абсолю; канела (кора)*

Стимулира сърцето и вдъхновява за споделена взаимност. Аромат, който може да бъде описан с много думи или само с две: „красота“ и „финес“.

Практично приложение: Добавете 10 капки от синергията към 20мл. базово масло за масаж на тялото – освен, че ще помогне за отваряне на сърцето, комбинацията ще проникне в дълбочина и ще помогне за постигане на мир, а екзотичните нотки в аромата ще допринесат за възвръщането на желанието за живот и творческо вдъхновение там, където се е насадила слабост и мудност.

И така, докато науката спори за реалните и доказуеми свойства на субстанциите, под общия знаменател афродизиаци, аз ви приканвам да оставите вашето обоняние да ви поведе из потайните коридори на съзнанието. Отдайте се на аромата, обичайте се и празнувайте деня на виното подобаващо!

 Нашата селекция от продукти за чувственост, повече любов и споделеност

 

ДРУГИ СТАТИИ ОТ НАШИЯ БЛОГ:


Споделете



← По-стара статия По-нова статия →


Оставете коментар

Имайте предвид, че коментарите се одобряват преди да бъдат публикувани.